• Op de dag dat de goedheiligman weer aankwam in Nederland mocht het zesde aan de bal tegen de koploper uit hun klasse. En alsof dat nog niet genoeg was, werd de wedstrijd gespeeld op een tijdstip dat je de maan letterlijk door de bomen zag schijnen.
  Waar de selectie normaal gesproken al lang en breed aan de derde helft is begonnen, moest nu nog afgetrapt worden. De wedstrijd vond tot verbazing van Van Weeghel niet plaats op sportpark Vegtlust in Berkum, maar op sportpark de Pelikaan. Thuisbasis van de Zwolse Tuinders. Verbaast u niet, verwondert u slechts zullen we maar zeggen. Bij aankomst op de Pelikaan had Van Weeghel inmiddels zoveel van Zwolle gezien dat hij er wel klaar mee was en dus besloot hij om in staking te gaan. Dit had tot gevolg dat Bassie de vlag ter hand mocht nemen. Hij had daar zichtbaar plezier in, want hij vlagde dat het hem een lieve lust was.
   
  De scheids blies om iets over vijven op zijn fluit, maar de wedstrijd leek niet op gang te komen. Dus hij blies nog eens en nog eens, maar wat hij ook deed, de bal ging niet voor en niet achteruit. De harde muziek die klonk vanuit de kantine van HTC, was een gezellig feestje hoor, overstemde de fluit van de scheidsrechter. Toen hij dit euvel doorkreeg blies hij toch maar iets harder en dit fluitsignaal was niet aan dovemansoren gericht.
  Het zesde schoot uit de startblokken en zette de thuisploeg direct onder druk. Van menig tegenstander hadden ze al begrepen dat Berkum wel een aardig ploegie had en best wel redelijk kon voetballen. De geelblauwen waren derhalve gewaarschuwd.
  Maar gaandeweg de wedstrijd bleek dat de Hattoheimers voetballend helemaal niets onder deden voor de gastheren. Sterker nog Hatto Heim had het betere van het spel en de jonge hondjes van Berkum moesten naar de pijpen dansen van de gasten.
  Hatto Heim probeerde steeds via een zeer sterk acterende Ono een vrije man te vinden achter de laatste linie van Berkum. Helaas strandde dat initiatief vaak voordat de geelblauwen gevaarlijk konden worden.
  Berkum toonde de nodige dadendrang, maar voetbaltechnisch/tactisch gezien was het allemaal erg matig wat ze deze middag lieten zien. Je zag het er niet aan af dat dit team koploper was in ieder geval.
  De geelblauwen roken dat er mogelijkheden lagen om hier succesvol te zijn en ze schakelden nog even een tandje bij. Het kenmerkende Zwolsche gemor, waar Zwolse clubs bekend om staan, kwam langzaam op gang en dat is doorgaans een teken dat je als tegenstander de overhand hebt. En dat had Hatto Heim dan ook.
  Zo’n tien minuten voor rust kreeg het zesde een vrije bal op de rand van de zestien en natuurlijk gingen Ono en Wessie achter de bal staan.
  Ono krulde de bal fraai over de muur en leek de keeper te verschalken, toch zag die laatste kans om de bal te keren. In de na stoot was Wessie heel dichtbij om de score te openen, maar op onverklaarbare wijze ging de bal er toch niet in.
  Nog geen minuut later was er weer een levensgrote kans voor het zesde, maar ook deze maal lukte het niet om een terechte 0-1 op het bord te krijgen.
  Het angstzweet kroop inmiddels in de bilnaad van de jochies uit Berkum, die niet veel verder kwamen dan de bal naar voren schieten en hopen op een ingeving die deze middag nooit kwam. Merchandiser hoefde slechts op een enkel schot uit de tweede lijn in actie te komen.
  Helaas bleek de scheidsrechter een afvallige te  zijn van Sinterklaas, want waar doorgaans de Sint en zijn pieten de cadeautjes uitdelen, besloot de scheids om dat deze middag zelf maar te doen.
  De Plisie raakte zijn tegenstander heel lichtjes, waarop de vederlichte zelfbenoemde vedette (enige vorm van zelfreflectie was deze jongens nog vreemd, maar dat heb je op die leeftijd waarschijnlijk nog niet) van Berkum gretig naar het kunstgras dook.
  De scheids wees gedecideerd naar de stip, dit tot groot ongenoegen van de geelblauwen uiteraard. Zelfs de slechtste VAR had de man in het zwart hier teruggefloten, maar helaas stond de dienstdoende VAR inmiddels in de kantine liedjes van André Hazes uit zijn longen te persen.
  Zwaar onverdiend kwam Berkum op voorsprong. En alsof het leed nog niet groot genoeg was, volgde uit en onterecht toegekende corner een ongelukkig moment voor het doel van Merchandiser. Noem het miscommunicatie, noem het pech. Feit was dat één van de gastheren attenter reageerde op een losgelaten bal en zo de stand 2-0 bracht.
  Een flinke domper dus voor de geelblauwen, die tot dan toe de volledige controle over de wedstrijd hadden.
  In de rust werd nog geprobeerd om orde op zaken te stellen en de rust te bewaren.
  Helaas was het kwaad al geschied en werden in de tweede helft de pijlen teveel gericht op de scheids en de jochies van Berkum.
  Het spel werd er aan beide kanten niet beter op, maar toch had Hatto Heim nog de beste kansen om een treffer te maken. Maar als zelfs Camaro de bal niet in het net krijgt, dan speel je een verloren wedstrijd en zo was het ook.
  Uiteindelijk maakte Berkum ook nog een derde treffer en vond de scheidsrechter het welletjes.
  Berkum vierde deze overwinning alsof ze het kampioenschap hadden binnen gehaald, dat zegt dat niet de beste ploeg had gewonnen deze avond. Al dachten ze daar zelf heel anders over zo leek het. Ze hadden fantastisch gespeeld en waren een paar klassen beter zo werd ons te verstaan gegeven. Het zal allemaal wel, wij dachten er het onze van. Op die leeftijd speelden wij wel op een beetje fatsoenlijk niveau, in plaats van in de kelderklasse. Maar goed die zelfreflectie zal bij die jochies nog wel even zich laten wachten.
  U begrijpt, het zit ons toch niet lekker dit verlies. Zelfs op onze ‘ouwe dag’ kunnen we lastig met dit soort (in onze ogen) onrecht omgaan. Het is hoe het is en een ieder mag er het zijne van denken. Al met al lukt het nog niet echt om voldoende punten te verzamelen om mee te doen bovenin.
  Desalniettemin zullen we volgende week ons beste beentje weer voor zetten en proberen om tegen VSW 3 eindelijk weer eens punten te pakken. We spelen dan thuis om 15 uur. U bent weer van harte uitgenodigd om dat tafereel te komen aanschouwen.