• “Het eerste wat jeugdspelers doen als ze de kantine binnenlopen, is kijken of er nog groentes zijn”, zegt aanjager van de gezonde kantine bij SV Hatto-Heim Klaas-Jan Ritzema. Bij de voetbalvereniging  uit Hattem was het eten van groenten en fruit al ingeburgerd, maar nu heeft de kantine ook officieel het bronzen Team:Fit-certificaat.

Begin van dit jaar werden we benaderd door JOGG-regisseur van de gemeente Hattem, Jesse Terpstra, over de mogelijkheden voor een gezondere kantine. “We gingen al bewust om met alcohol en roken. Voor twee uur is onze kantine rookvrij en schenken we geen alcohol. Een logische volgende stap was voor ons om het voedingsaanbod in de kantine ook gezonder te gaan maken”, legt Klaas-Jan uit. Om het proces van de gezondere kantine op te starten, zocht Klaas-Jan contact met de contactpersoon voor de bar- en kantinevrijwilliger; Alette van Es. “Zij was ook meteen enthousiast. En dat is wel heel belangrijk, omdat zij een belangrijk sleutelfiguur is hierin.”

VRIJWILLIGERS BETREKKEN

Van begin af aan is ervoor gekozen om de vrijwilligers mee te nemen in de beslissingen rondom de gezondere sportkantine. “Dat moet je zorgvuldig doen en de tijd voor nemen. Dan gaat het heel geleidelijk en zolang je er geen druk op zet, komt het wel van de grond. Vooral de mensen die het op zaterdagen moeten doen, moet je erbij betrekken. Neem ze mee in alle stappen. Dus als je de kantinescan doet, nodig ze uit. Dan voelen ze dat ze ook echt betrokken zijn.”

Uit de kantinescan kwam dat het voor de Hattemse voetbalvereniging niet heel ingewikkeld was om brons te halen. “We moesten in elke productgroep een betere keuze aanbieden. Dus we hebben bruine broodjes toegevoegd en het assortiment van snoep en chips aangepakt. Verder hebben we gekeken naar de manier waarop je dingen presenteert. Dus de gezondere keuze op ooghoogte bijvoorbeeld. Toen waren we er eigenlijk al.”

GRATIS GROENTE EN FRUIT

“De fruitwaters gaan echt megahard”, zegt Klaas-Jan. Wat ook heel goed loopt bij de voetbalclub, is het groente en fruit. “Dat hadden we eigenlijk al. We hebben een sponsor die groenteboer is op de markt in Hattem. Daarmee hebben we afgesproken dat hij elke zaterdagochtend schalen met groentes en fruit op de bar neerzet wat iedereen gratis kan pakken. Dat loopt altijd heel goed, vooral bij jeugdspelers.”

Het fruit en de snackgroenten worden niet alleen los gegeten. “Ze kunnen er ook hun eigen broodje gezond mee maken”, legt Klaas-Jan uit. “Als ze een bruin broodje kopen met ham of kaas, kunnen ze daar de groentes opdoen en zo hun eigen broodje gezond maken. Het eerste wat de jeugdspelers doen als ze de kantine binnenlopen is kijken of er nog wat is. Op het moment dat het op is, krijgen we meteen vragen waar de groentes zijn.”

STRUCTUREEL BRONS

In het beleid van de club staat de ambitie om de kantine structureel op het bronzen niveau te hebben.. Ook omdat de richtlijnen voor brons volgend jaar wat strenger worden. Als je naar zilver wilt, moet je dat langzaam aanpakken. We zijn wel constant aan het kijken wat we beter of anders kunnen doen. Wat we bijvoorbeeld nog kunnen toevoegen. Dan zou het heel goed een keer kunnen leiden tot een zilveren certificaat, maar voorlopig blijft de ambitie brons.”

Het gezondere aanbod in de kantine kon op veel positieve reacties rekenen. “De bar- en kantine vrijwilligers staat er unaniem achter, dat helpt natuurlijk al. Ook de ouders van jeugdspelers vinden het heel belangrijk dat we gezondere keuzes aanbieden. Ik merk eigenlijk alleen maar enthousiasme onder de leden.”

OOK AAN DE SLAG MET TEAM:FIT?

Meld je vereniging aan bij Team:Fit.Wij helpen om het aanbod in jullie kantine lekkerder en gezonder te maken. Bespreek jullie ideeën met jullie persoonlijke Team:Fit Coach en zorg er samen voor dat jullie kantine gezonder én nog gezelliger wordt. Daarnaast helpen we je ook met beleid op het gebied van roken en alcohol.

@teamfit.nl

• Foto:Gradus Dijkman